Om at pakke havkajakken

 

Fakta om at pakke havkajakken

       – af Frederik Laursen

Lav en liste inden du pakker kajakken

Havkajakken er et fantastisk fartøj, den perfekte måde at komme ud og på bæredygtig vis at komme ud opleve naturen og eventyret i det nære. Det kræver dog en del forberedelse og det kan være noget af en kunst at pakke sin havkajak til tur! Men først og fremmest kommer det jo an på hvilken slags tur det er man skal på. Skal man på dagstur, er pakningen knap så kompliceret, da man ikke behøver at have så meget med og skal man på længere ture/ekspedition med overnatninger, er det en helt anden sag. En god idé er at lave en pakkeliste inden du skal afsted. Jeg vil her gengive en god og brugbar pakkeliste, som jeg selv anvender, men det skal siges, at nogle ting vil være meget individuelle og der kan være specielle krav, både til den enkelte tur/ekspedition, som skal tages hensyn til.
 

Pakkeliste til forlænget weekendtur/ekspedition:

Inden for rækkevidde/ under dagslugen:
Pagaj/ekstra pagaj
Svømmevest, med kompas, fløjte, kniv,
Spraydæk
Bugsérline
Paddlefloat & lænsepumpe
Kort i vandtæt etui/pose
Vand i drikkedunk på dækket
Solhat/kasket
Solbriller, solcreme og læbepomade
Hovedpinepiller og anden nødmedicin
Storm Cag
Nøddeblanding, lakrids, chokolade
Telefon i vandtæt etui
Powerbank
Kamera i lommen
Nødraket
Kompas på dæk
I pakkeluger:
Mad og drikke til flere dage – deles i flere vandtætte poser
Termokande, kop, teposer, instantcoffee
Kniv/gaffel/ske/tallerken/kop
Lille førstehjælpspakke inkl. vabel-plaster
Elektrikertape og gaffa-tape
Rotøj – alt, du ikke har på, pakkes i en 20 L vandtæt pose i kajakken2-3 sæt ekstra undertøj
Langærmede rotrøjer
Kortærmede rotrøjer
Robukser (løbebukser)
Rojakke
Rohandsker, hvis du har let til vabler
Neoprenstøvler og sokker, Crocs eller lette sandaler
Udstyr og tøj til lejr/camping
Et par lette bukser
T-shirt og sweatshirt
Undertøj og sokker
Minimalistisk toilettaske m. bionedbrydeligt sæbe, tandbørste- & pasta,
Håndklæde (syntetisk eller et tyndt,der intet fylder)
Sovepose i vandtæt pose
Liggeunderlag & hovedpude i vandtæt pose
Lommelygte
Oplader til mobil, kamera, ur, GPS

Pladsen i lugerne

Hvis man kun ror korte endagsture, så behøver man ikke have en kajak med særligt mange luger og her kan man i princippet have de enkle egendele og sikkerhedsudstyr i få drybags fordelt i stuverum og måske bag rygstøtte og nogen gange også mellem benene. Dog anbefales det at have alle poser og egendele suret fast, hvis uheldet skulle være ude om man ryger ud af sin kajak. Paddlefloat og lænsepumpe kan med fordel opbevares i elastikker på for- eller bagdæk, men oppustelig paddlefloat og pumpe kan også opbevares inde i cockpittet, men sådan, at det ikke ryger ud af kajakken ved kæntring.

Vægt og vægtfordeling

Mange gode havkajakker er udstyret med dagsluger, hvor fornødenheder som forplejning og sikkerhedsudstyr med fordel kan opbevares. Her skal de ting man ofte anvender og i nød skal kunne komme hurtigt til ligge lettest tilgængeligt, som fx kompas, briller, solcreme, snack, drikkedunk, nødraket, etc. Længere nede i dagsluger kan man med fordel have skiftetøj, større madpakke til dagen, ekstra drikkedunk, varmt vand til te/kaffe, etc.
I de store stuverum for og agter, er det dels vigtigt, at man fordeler vægte af grej, se det er nogenlunde ligelig fordelt mht. vægt, men også såden, at det man bruger oftest, ligger tættest på lugerne og gerne i mange mindre poser, fremfor få større poser. 
Skal du overnatte, skal man selvfølgelig have sovepose, liggeunderlag, hovedpude, telt/tarp, etc. med. Her bør man tænke på at anskaffe noget meget let grej, fx et telt, der vejer maks 2,5 kg, en let sovepose og liggeunderlag, etc. Disse ting kan med fordel stuves helt ude i for- og agterspidserne af kajakken, og selvfølgelig altid i drybags! 

Det kræver noget erfaring at pakke kajakken rigtigt og vide hvilket grej man absolut ikke kan undvære. Der er kun én måde at finde ud af det på, nemlig ved at komme ud på en masse ture og prøve det af. Ofte er det en individuel sag hvad man har brug for, men sikkerhedsudstyret må man på ingen måde gå med kompromis med!