Om Vinterroning i Havkajakken

       - af Frederik Laursen

Vinterroning og hypotermi

6-7 måneder om året er vandtemperaturen høj nok til, at man kun skal tage sig de almindelige forholdsregler når man vil ud i havkajakken. Med de almindelige forholdsregler tænker jeg specielt på hvilken form for beklædning man bør have på, hensyn til hvilket udstyr man bør medbringe samt hvilke færdigheder man bør kunne beherske, som fx at kunne svømme mindst 600 meter og man har styr på makkerredning og egenentring af kajakken. 

Men, når vandtemperaturen falder til under 10 grader, typisk omkring efterårsferien og indtil midt i maj måned, er det kritisk, at man som havkajakroer er opmærksom på faren for hypotermi, altså underafkøling. Hypotermi er farlig og aldeles livstruende og noget man skal have respekt for og tage sine forholdsregler over for! Kæntrer man i kajakken, uden det rigtige tøj, i det kolde vand, har man ikke ret meget tid til at komme op i kajakken igen før man bliver kold og mister kræfterne. Årsagen er, at vand leder varme væk fra kroppen langt hurtigere end luft. Derfor gælder det under alle omstændigheder om at komme ud af vandet hurtigst muligt, at foretrække: op i kajakken! De første tegn på hypotermi er, at fingre, hænder og arme ikke længere lystre, dernæst mister man sin dømmekraft og til sidst mister man bevidstheden. Hvis man er alene er der ikke meget at gøre, med mindre man mestre sin egenredning, endnu bedre grønlænderrul og er man flere sammen, kan man reddes op af vandet vha. en makkeredening. Det siger sig selv, at disse redninger helst skal sidde i skabet under alle forhold. Mere om dette i en anden artikel.

Det skal selvfølgelig ikke tage glæden fra os, -man kan sagtens nyde vinterhalvåret i kajakken. Oplevelserne og eventyret på havet i vinterhalvåret er dragende, naturen ubegribelig smuk og ofte har man det hele for sig selv. Dog skal man tage sine forholdsregler som fx, ro i tørdragt/neoprenstøvler-, handsker- og hætte, ro sammen med en eller flere, så vidt muligt ro kystnært, læse vejrudsigt og strømtabel inden turen, medbringe kompas, medbringe ekstra tøj, stormcag/varmetæppe, noget at spise og varmt at drikke, kommunikationsudstyr (mobiltelefon i vandtæt cover, VHF, nødraket, etc.), m.m. 

Udstyr til vinterroning er dyrt og især tørdragten er noget af en udskrivning. Der findes mange gode mærker på markedet, men man kommer ikke uden om, at den bedste kvalitet koster i omegnen af 8-12.000 kr. Til gengæld har man udstyret i mange år og masser af glæde, hvis altså det ikke bare hænger inde i skabet 🙂

Hvad er det bedste man kan gøre for at komme i gang? En måde er at melde sig ind i en kajakklub og følge de forskellige kurser og som minimum tilegne sig færdigheder svarende til IPP2. Dernæst søge viden og læring om hvordan man opgraderer til vinterroning, søg viden om hypotermi og forholdsregler og tal med erfarne roere om hvordan og hvilket udstyr, der er nødvendigt til vinterroning.

Luk menu
×
×

Kurv